Tisztelt Pénztártagjaink!

Tájékoztatjuk Kedves Tagjainkat, hogy a Pénztár 2018.05.28-án Küldöttválasztó Közgyűléseken megválasztotta az új pénztári Küldötteket a jogszabályi előírásoknak megfelelően. A Küldöttek névsorát az alábbiakban adjuk közzé szíves tájékoztatásul.

Szövetség Nyugdíjpénztár

24 Heves megye Horváth Alíz Eszter
25 Békés megyei küldött Zombori András

Fontosabb jogszabályi változások 2015.01.01-től

• Amennyiben a tagság 70%-ánál kevesebben fizetnek tagdíjat 6 hónap átlagában legalább 2 hónapig, akkor a pénztár végelszámolással megszűnik.
  • Változott a befizetett tagdíj tartalékok közötti felosztási aránya: 97,5% a fedezeti tartalékra kerül jóváírásra, míg 2,5% a működési tartalékra.
  • A nem fizető tagoktól a kötelező tagdíj működési tartalékra jutó részével, azaz 2,5%-ával megegyező hozam levonható az egyéni számláról.
  • Ismét vissza lehet lépni a társadalombiztosítási rendszerbe. Visszalépés esetén a tag nyilatkozata alapján az egyénileg befizetett tagdíj összege, az esetleges tagdíjkiegészítés és amennyiben az egyéni számlán keletkezett reálhozam (a továbbiakban: visszalépő tagi kifizetés) a Tag részére visszafizetendő. (reálhozam = egyéni számla kilépéskori egyenlege - nyugdíjjárulék terhére befizetett tagdíjak inflációval növelt összege)
  • Szabályozásra került a magánpénztárak által nyújtható nyugdíjszolgáltatás. Szolgáltatást a pénztár saját maga is nyújthat, de biztosítótól is vásárolhat. A biztosító életjáradékot folyósíthat, míg a pénztár által folyósítható járadék mértékét az egyéni számla és a tag hátralevő élettartamának hányadosa határozza meg. Ahhoz, hogy a pénztár járadékot szolgáltasson, a Felügyelet által elfogadott szolgáltatási szabályzattal és 100 millió forint összegű saját tartalékkal kell rendelkeznie. Azt, hogy mit kell a szolgáltatási szabályzatnak tartalmaznia, azt kormányrendelet fogja szabályozni.

Mindez azt jelenti, hogy jelenleg a Pénztár nem tud járadékot szolgáltatni, és ezt a jövőben sem tervezi, hiszen nem áll 100 millió forint rendelkezésére, amit el tudna különíteni.

Jelenleg biztosító intézettől sem lehet életjáradékot vásárolni, így a nyugdíjba vonuló Pénztártagjaink az alábbi lehetőségek közül választhatnak:

• megtakarításukat a Pénztárban hagyva és hozammal gyarapítva megvárják, míg lesz olyan Biztosító, amelyik pénztári életjáradékot fog folyósítani.
  • visszalépnek a társadalombiztosítási rendszerbe. Ebben az esetben 100% öregségi nyugdíj kerül részükre megállapításra és ez esetben is kifizetésre kerül a visszalépő tagi kifizetés.

Tisztelt Pénztártagjaink!

A Napi Gazdaság online oldalán megjelent egy cikk, melyben az NGM-re hivatkozva azt közölték, hogy a magánnyugdíjpénztárak esetleges végelszámolása során nem csak a TB-rendszerbe, hanem önkéntes pénztárba is átvihető az eddigiekben felhalmozott teljes megtakarítás.

Ezt a benyújtott törvényjavaslat, sem annak módosító indítványai nem tartalmazzák.

A benyújtott törvényjavaslat azt tartalmazza, hogy amennyiben a hatályos jogszabályok miatt egy pénztár végelszámolásra kényszerül, akkor a befizetett tagdíj-kiegészítések, egyéni tagdíjbefizetések és a reálhozam összege felvehető vagy vihető át egy választott önkéntes nyugdíjpénztárba.

A Szövetség Nyugdíjpénztár fontosnak tartja e lényeges különbség kiemelését, amely semmiképpen sem összemosható a teljes számlaegyenleg átvihetőségével, amelyet a cikk értelmezésünk szerint sugall. Az esetleges magánpénztári végelszámolás következtében történő TB-visszalépés során a járulék jellegű befizetések inflációval megnövelt összege tehát továbbra is, hasonlóan a 2011. és 2012. évi visszalépéshez a Magyar Állam felé kerül elszámolásra.

Tájékoztatás Tagjainknak

Tájékoztatjuk Tagjainkat, hogy 2014.12.01-i dátummal az MSZP által benyújtásra került a költségvetési törvényre irányuló módosító indítvány, mely alapján az eredeti (T/2141.sz.) törvényjavaslatból kikerülne az a korlát, mely szerint a magánpénztári tagdíjfizető tagok számának hat hónap átlagában vizsgálva legalább két hónapos időtávban 70% alá csökkenése esetén a Pénztár végelszámolás alá kerülne.

A módosító indítvány megtekinthető itt